Povestea lui Constantin Brâncoveanu, pentru prima oară pe marile ecrane

La 85 de ani împliniți și la zece ani de la ultima premieră, „Kyra Kyralina“, celebrul regizor Dan Pița a lansat pe 16 februarie lungmetrajul „Ecce Homo: Brâncoveanu“, care tratează sfârșitul tragic al domnului valah, executat la Constantinopol (Istanbul), pe 15 august 1714, împreună cu cei patru fii și cu sfetnicul său credincios, Ianache Văcărescu.

Cineastul a început să lucreze la acest proiect încă din 2014, când s-au împlinit 300 de ani de la moartea voievodului, iar scenariul pe care l-a scris împreună cu un fost student de-ai săi, Alexandru Molico (alături de care a colaborat și la un alt lungmetraj, „Ceva bun de la viață“, apărut în 2011), a fost rezultatul unui proces de documentare laborios și îndelungat, care a implicat colaborarea strânsă cu numeroși academicieni, istorici și reprezentanți ai Patriarhiei Române, printre care și Înaltpreasfinţia Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.

Buget mic, actori de seamă

Bugetul lungmetrajului produs, unul foarte redus pentru un film de epocă, a fost de circa 5 milioane de lei, dintre care 1,97 milioane au fost acordate de Centrul Național al Cinematografiei, în urma câștigării Sesiunii I a concursului de selecție a proiectelor cinematografice din 2017. Un rol important în materializarea acestui demers l-a avut și Asociația Filmului Istoric, înființată pentru a susține acest film, dar și alte proiecte de acest gen. Filmările au durat 29 de zile și au avut loc în vara și toamna anului 2022, în Cetatea Făgărașului, la Palatul Mogoșoaia, în comuna giurgiuveană Comana, dar și pe litoralul Mării Negre, în localitatea constănțeană Corbu.

mai mult la

adevarul.ro/showbiz/film/povestea-lui-constantin-brancoveanu

 

Ultimele articole

spot_imgspot_img

Related articles

Lasă un răspuns

spot_imgspot_img

Descoperă mai multe la Ion Luca Caragiale | dramaturg | nuvelist | pamfletar

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura